Laatste berichten

De klant en de medewerker samen op reis

Employee Experience

Zijn behoefte, beleving en gedrag van de klant en de medewerker te verenigen? Naast de Customer Experience is inmiddels de Employee Experience ook sterk in opkomst. Voor beide is het gangbaar om Journeys te ontwikkelen […]

Hoe vergroot je verbinding binnen je team?

Artikel

The clearest sign of intellectual chemistry isn’t agreeing with someone. The clearest sign of intellectual chemistry isn’t agreeing with someone. It’s enjoying your disagreements with them. Harmony is the pleasing arrangement of different tones, voices, […]

Lang leve de boemerangmedewerker!

Artikel

In deze tijden van personeelsschaarste zoeken werkgevers naar creatieve manieren om nieuw talent te zoeken en aan zich te binden. Een opvallende strategie is het werven van oud-werknemers. Hoe zorg je dat zij zich vrij […]