12 tips voor inspirerende werkplekken

Artikel van Heleen Mes

Wie heeft toch bedacht dat we gelukkig worden van kale bedrijventerreinen en fantasieloze kantoorinrichtingen? Dat we vol energie aan de dag beginnen nadat we ons een weg hebben gebaand door de sigarettenrook van collega’s die hun laatste peuk uitdrukken bij de ingang?  De ‘Employee Experience’ gaat óók over de inspiratie die werkplekken kunnen geven. Een tafeltennistafel op een centrale plek? Het is een begin, maar kijk eerst eens naar de totale werkbeleving in en rond je kantoorgebouw. HR & Facility: loop er eens samen doorheen!

Vodafone

Als telecomprovider zet Vodafone stevig in op het faciliteren van mobiel werken. Daarnaast moeten de kantooromgevingen van het bedrijf medewerkers inspireren. “Door huisvesting onder HR te plaatsen en niet onder de afdeling financiën te schuiven erken je dat werkruimtes meer zijn dan een kostenpost”, zegt Thomas Mulder, director HR, Communications and Property bij Vodafone Nederland.

Met bomen minder stress. Onderzoekers van de universiteit van Illinois en de universiteit van Hongkong deden een stresstest met 160 deelnemers. De deelnemers moesten eerst een speech voorbereiden voor een jury. Genoeg reden om de stress hoog op te laten lopen. Op het hoogtepunt van de stress kregen de deelnemers 360-gradenvideo’s te zien van stadsgezichten met uiteenlopende bomen- en bladerendichtheid. bomenDe groep die de video’s met het grootste aandeel bomen met bladeren had gezien, rapporteerde de grootste stressreductie. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat wandelen in het park en kijken naar bomen, zelfs als het wandbekleding is, goed is voor je mentale gezondheid. Dus fijn als er bomen staan om het kantoorpand.

Een hoofdkantoor dat past bij je branding. Waar je hoofdkantoor staat en hoe het eruitziet hoort ook bij je waarden en branding. Want hoe kan je merk bijvoorbeeld ‘fun’ zijn als je hoofdkantoor zo grijs is als een muis? Het hoofdkantoor van G-Star, aan de ring van Amsterdam, is net zo rauw als de onbehandelde denim waar het modemerk zich mee positioneert. Nike heeft van zijn HQ tegelijkertijd een museum gemaakt. Zo zie je daar het wafelijzer waar Bill Bowerman de eerste beroemde Nike-zolen mee maakte en het busje waarmee hij de schoenen verkocht. Tijdens de lunch kun je een wandelingetje maken door een fantastische Japanse tuin, speciaal aangelegd om de Iwei-familie te eren, productiepartner van het eerste uur. En natuurlijk worden door het hele gebouw heen ook sporters geëerd. Elk van de 44 gebouwen op de campus is bijvoorbeeld vernoemd naar een legendarische Nike-atleet, zoals Michael Jordan, Cristiano Ronaldo en Tiger Woods. Speciaal voor de laatste is zijn favoriete hole nagebouwd in de tuin van de campus, de 18e van Pebble Beach. (Hubert van Wensen op Marketingonline.nl)toiletten-bla

Je inrichting als visitekaartje. Trots op je producten? Verwerk ze in je meubilair. Zit je bedrijf in de muziekbusiness? Verwerk gitaren, piano’s en muzieknoten in de inrichting. Zit je in de afvalverwerking? Maak kasten van sloophout. Is een van je kernwaarden duurzaam ondernemen? Dan zou het raar zijn als je veel plastic gebruikt en benzineslurpende leaseauto’s laat rondrijden. Laat dan duurzaamheid als criterium in alles doorwerken. Zo versterk je het imago van je organisatie.

Daglicht. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die werken met daglicht gezonder en gelukkiger zijn en beter slapen. Er zijn nog genoeg mensen die werken in grote logistieke centra, productiehallen en kelders en die nauwelijks daglicht zien tijdens kantooruren. Zorg voor meer ramen of lichtkolommen en stimuleer dat in pauzes de zon wordt opgezocht.

Kantoorinrichting. Flexplekken, kantoortuinen, Het Nieuwe Werken? Staan of fietsen achter je bureau? Het kan allemaal, maar een ‘one size fits all’ bestaat niet. Maak medewerkers gelukkig door hun een keuze te geven: passend bij henzelf en passend bij de taak die ze die dag te doen hebben. Sommige mensen worden horendol van de geluidsoverlast van kantoortuinen. Anderen voelen zich eenzaam in de legbatterij-indeling die in de USA gangbaar is. In Melbourne staat het ‘gezondste kantoorgebouw ter wereld’. Medewerkers hebben daar vrijheid om te kiezen waar en hoe ze werken. Ze kunnen kiezen uit 26 verschillende ‘werksettings’, van stilteruimtes tot balkons met wifi tot plekken waar ze staand of in het gras kunnen werken. Er is ook veel aandacht voor licht dat bioritmes volgt.

De kantoorinrichting die afgestemd is op je hiërarchische positie (hoe hoger je positie, des te groter je kamer) kan écht niet meer.

Kleur & inspiratie. Witte wanden en neutrale vloerbedekking? Saai! Sprankelende kleuren beïnvloeden je humeur en energie. Kies voor kleur op de muren en voor het interieur. De brainstormvergaderkamer? Kies voor oranje. De ruimte om te coachen? Kies voor groen. Geen budget voor de schilder? Hoezo, dan maak je er toch een teamactiviteit van!

vergaderen-met-planten

Vergaderen is voor veel medewerkers tijdrovend, saai en frustrerend. Korte, dagelijkse stand-upmeetings doen steeds meer hun intrede. Maar sommige onderwerpen vragen toch meer tijd. Bij Coolblue heeft elke vergaderkamer een eigen creatief thema, niet noodzakelijkerwijs ingericht met een tafel en stoelen. Dan wordt vergaderen toch weer wat leuker.

Of wat dacht je van een complimentenmuur waarop bedankjes van klanten, kaartjes van collega’s of grappige foto’s worden opgehangen?

De centrale ontmoetingsplek. De ruimte rond de koffiemachine wordt steeds meer de centrale ontmoetingsplek. Geen verdwaald zitje of statafeltje, met slootwater uit een plastic bekertje. Wel een uitnodigende cafésfeer met heuse barista’s. Bij Yes!Delft, de hub voor start-ups, is bewust gekozen voor één centrale koffiemachine met lange tafels rondom, zodat dit dé plek is om elkaar te ontmoeten. Neem eens koffie mee voor je collega in een vrolijk koffiebekertje met een compliment of positieve boodschap erop! (www.cupbliss.nlcupbliss

Maak een eigen bibliotheek. Of je er nu een hele ruimte voor pakt of gewoon een boekenkast neerzet, een ‘bibliotheek’ is een mooie aanvulling op kantoor. Zet hierin boeken die collega’s uitgelezen hebben, werk of privé. Uitlenen en weer terugbrengen.

Bewegen. Bewegen op het werk is goed voor de gezondheid. Fantastisch als er een fitnessruimte op het werk is, maar ook zonder is er veel mogelijk. Bewegen kun je stimuleren door bijvoorbeeld het kopieerapparaat of de prullenbakken verder weg te zetten. Of door lunchwandelen te organiseren en lunchpakketjes klaar te zetten bij de uitgang. De trap nemen wordt leuker als de trap ook aantrekkelijk is. trap-boekenDus niet eerst door dikke branddeuren naar een galmend, uitgestorven trappenhuis. Wel een waarin iets te zien of te horen is. Op het Centraal Station van Rotterdam maakte de gemeente samen met de RET een pianotrap. In de traptreden zitten sensoren die een toon laten horen als je erop stapt. De treden hebben ook de kleuren van pianotoetsen gekregen. De muzikale trap was eerder al in Stockholm te zien. Daar nam 66 procent van de reizigers vaker de trap in plaats van de roltrap of lift. Inspiratie voor werkgevers!

Kweek je eigen planten en groenten. Is er een dakterras of kantoortuin? Mooi! Kweek dan je eigen aardbeien, tomaten of kruiden. Het kweken van eigen planten en groenten werkt ontspannend.

Spelen mag. De gameroom komt steeds meer in trek: van tafeltennis of biljart tot een interactieve gamevloer. En waarom niet een glijbaan in plaats van de trap? Of een hinkelbaan op weg naar de voordeur? Verwerk eens grappige elementen in de inrichting. Pret maken mag.

Vergeet de lift niet. Gebruik ook de lift als inspiratiebron op het werk. Bijvoorbeeld met inspirerende wisselende spreuken, een wall of fame of door de nieuwste zomerhits te spelen. Of door foto’s van het laatste event op te hangen.

Kortom, er is veel mogelijk. Waar kun jij mee starten op jouw werk?

Wil je meer inspiratie over Gelukkig Werken en de beste Employee Experience? Kom dan naar de tweedaagse workshop ‘HR & Happiness @ Work en Employee Experience’ op 2 en 12 oktober 2017  in Den Haag en Utrecht. De workshop wordt gegeven door Gea Peper van het Happinessbureau en Heleen Mes, HR executive.

Heleen Mes bereikte als HR directeur met twee werkgevers een toppositie Beste Werkgevers en volgt al jaren de (inter)nationale HR-ontwikkelingen bij Beste Werkgevers, High Performance Organisaties en Gelukkig Werken-bedrijven. Zij is editor van de nieuwssite Happy People Better Business Nieuws (www.hpbbnieuws.nl) Verder werkt zij als HR Directeur, Consultant en docent Talentmanagement en Personeelsmanagement.