De werknemers die stilletjes terugkeren naar kantoor

Dit is een GPT vertaling van het BBC-artikel The workers quietly backtracking on return-to-office van Megan Tatus, 24 maart 2023:

Na jaren van verzet zijn sommige werknemers terug op hun bureaus. Het geheim? Ze haten het niet.

Kort na haar afstuderen aan de universiteit in 2021 kreeg Jessica Bryan een volledig remote baan aangeboden waarbij ze de klantenservice bij een technologiebedrijf zou behandelen. Ze vond het geweldig om vanuit huis te werken.

“Ik kon een beetje werken, de hond uitlaten of een vriend ontmoeten voor koffie, en daarna doorgaan met werken,” zegt ze. “Ik had ook een geweldige kantoorruimte in mijn huis. Zodra ik klaar was met werken, kon ik me volledig ontspannen.”

Toen Covid-19-beperkingen werden versoepeld, vroegen Bryan’s bazen haar om steeds meer tijd op kantoor door te brengen. Het was haar eerste ervaring met een fulltime, in-persoon werkomgeving. “Ik was terug in een bijna-schoolroutine … en ik vond het niet leuk,” zegt de 24-jarige, gevestigd in het VK. In februari 2022 verliet ze het bedrijf en was vastbesloten alleen nog maar te werken in functies die haar de flexibiliteit en vrijheid boden om op afstand te werken.

Ze kreeg kort daarna een remote baan, maar de baan eindigde abrupt in augustus 2022 toen het bedrijf onverwacht werd opgeheven. Bryan heeft nu een nieuwe functie bij een digitaal PR-bureau als senior copywriter – maar ze moet twee tot drie dagen per week op kantoor werken.

Een paar maanden later is ze verrast hoe leuk ze het vindt – zelfs nadat ze zich aanvankelijk verzette tegen terugkeren naar kantoor.

“Het overviel me hoe leuk ik het vond om op kantoor te zijn,” zegt ze. “In de ochtenden keek ik ernaar uit om mijn collega’s te zien en een leuk praatje te maken.” Bryan miste de kameraadschap op een manier die ze slechts een paar maanden geleden nooit had voorspeld. “Die sociale interactie en het gevoel deel uit te maken van een collectief is iets waarvan ik denk dat mensen het vergeten als ze het al een tijdje niet hebben gehad.”

Bryan is een van de groeiende groep werknemers die stilletjes van gedachten is veranderd over terugkeren naar kantoor, althans een beetje. Ze herontdekken de onverwachte voordelen van terugkeren naar kantoor, van het bijpraten met collega’s face-to-face tot het zichzelf kunnen stellen van duidelijkere grenzen tussen werk en thuis.

En hoewel velen hun bazen graag vertellen dat ze blij zijn terug te zijn, hebben sommigen besloten deze gevoelens stil te houden – ze willen niet dat het management flexibele werkregelingen afschaft.

“There’s no ignoring me when you’re in person”

Toen miljoenen werknemers gedwongen werden om over te schakelen naar thuiswerken aan het begin van de pandemie, was dat een grote aanpassing.

Alexander Kahn, een directeur van accountmanagement bij het in Miami gevestigde softwarebedrijf Kaseya, zegt dat het ongeveer drie maanden duurde voordat hij volledig in de routine kwam van werken aan zijn keukentafel, nadat hij altijd voltijds op kantoor was gevestigd. Maar al snel begon hij de “ondeniable voordelen” te waarderen. Zonder woon-werkverkeer had hij tijd om huishoudelijke taken overdag uit te voeren en veel extra tijd door te brengen met zijn honden.

Dus toen zijn werkgever in juni 2021 besloot om het personeel weer fulltime op kantoor te laten werken, was Kahn terughoudend om aan boord te gaan.

“Ik was niet overdreven blij,” geeft hij toe. “Het was een schok. In een jaar en drie maanden raak je gewend aan bepaalde dingen. Ik was in de cohort die dacht: ‘Ik presteer goed in mijn baan en het bedrijf presteert goed, dus wat is de behoefte om terug te gaan naar een kantoor?’ We zijn een bedrijf dat gebaseerd is op verkoop. Wat is het voordeel om terug te gaan als ik nog steeds alle vakjes aanvink en nog steeds verkoop? “

Veel werknemers hebben dezelfde mening gedeeld. Volgens een enquête van het in de VS gevestigde recruitmentplatform FlexJobs wilde ongeveer tweederde van de tussen juli en augustus 2022 ondervraagde mensen fulltime blijven werken op afstand, terwijl 32% de kans wilde hebben om thuis te werken ten minste een paar dagen per week. Een ander rapport van het ADP Research Institute, dat in november 2021 meer dan 32.000 Amerikaanse werknemers ondervroeg, vond dat 64% op zoek zou gaan naar een andere baan als hun werkgever hen fulltime terug naar kantoor wilde hebben.

Die sociale interactie en het gevoel er deel van uit te maken, is iets waarvan ik denk dat mensen het vergeten als ze het lang niet hebben gehad – Jessica Bryan

Toch hebben veel bedrijven nog steeds werknemers teruggebracht naar kantoor, ten minste een paar dagen per week. En sommige werknemers die zich verzetten tegen de terugkeer, ontdekken dat het misschien toch niet zo slecht is.

Net als Bryan ontdekte Kahn snel voordelen toen hij weer terug was op kantoor in Miami. “Ik begon me te realiseren dat als ik met iemand wilde praten of een probleem wilde oplossen, je me niet kunt negeren als je in persoon bent”, zegt hij. “Als ik een simpel antwoord nodig had op een snelle vraag, kon dat thuis een proces van meerdere uren zijn geweest. Maar nu kan ik als ik een antwoord nodig heb van een van onze VPs naar hun kantoor lopen en de dingen veel sneller gedaan krijgen.”

Hij vond ook persoonlijke voordelen, zoals een verbeterde balans tussen werk en privéleven. “Mijn tijd thuis is mijn tijd thuis”, zegt hij. “Het is tijd met mijn familie, en als ik op kantoor ben, geef ik het mijn alles.” Voorlopig zwijgt hij echter.

Zoals veel werknemers ontdekken, zijn ze verrassend blij om terug te zijn, maar ze voelen zich niet allemaal op hun gemak om hun verandering van gedachten aan hun werkgevers bekend te maken. Ze zijn bang om al hun flexibiliteit te verliezen die ze tijdens de pandemie hebben opgebouwd.

Vóór de pandemie “hielden werkgevers een pleidooi voor het idee van flexibiliteit, maar in werkelijkheid gebeurde het voor veel mensen niet”, zegt Liz Sebag-Montefiore, directeur en medeoprichter van 10Eighty, een in Londen gevestigd bedrijf dat samenwerkt met organisaties om de werknemerservaring te verbeteren. Nu deze beloften voor velen zijn waargemaakt, “willen de meesten van ons meer flexibiliteit, meer keuze, meer autonomie, een betere balans tussen werk en privé en willen we de weinige voordelen die we uit de lockdown hebben gehaald niet opgeven”.

“Het kan moeilijk zijn om te praten over de voordelen en de vreugde van op kantoor zijn zonder bang te zijn dat je je flexibiliteitsvoordelen verliest”, voegt Sarah Burrows, een loopbaancoach in Londen, toe. “Daarom ben je misschien meer risicoavers als je je plezier van op kantoor zijn bespreekt en deelt je niet te veel uit nervositeit dat dit niveau van autonomie wordt weggenomen.”

Zelfs Bryan is voorzichtig met hoe ze haar positieve ervaring formuleert. Hoewel ze niet bang is om haar gevoelens met haar nieuwe werkgevers te delen, begint ze elk gesprek met het feit dat ze de flexibiliteit van hybride werken waardeert. En hoewel ze er zeker van is dat “ze absoluut blij zouden zijn als ik fulltime op kantoor zou willen werken”, is ze er ook van overtuigd dat een dergelijke verandering een tweerichtingsgesprek zou zijn, in plaats van een bevel.

Natuurlijk zal het terug-naar-kantoor probleem verdeeldheid blijven zaaien onder werknemers met verschillende voorkeuren, naarmate steeds meer bedrijven opnieuw gaan nadenken over op afstand werken. Voor sommigen kan het zelfs genoeg zijn om ontslag te nemen voor meer flexibele functies. Maar voor anderen die niet de mogelijkheid of de wens hebben om te vertrekken, kan de overgang terug naar kantoor gepaard gaan met enkele verrassende voordelen, waardoor zelfs de meest toegewijde fans van op afstand werken opnieuw gaan nadenken.