10 gelukstips voor ondernemers

‘Geluksprofessor’ Patrick van Hees is schrijver en spreker over geluk. Recent verscheen zijn nieuwe boek Geluk is D.O.M.. ‘Zet ook je oplaadmomenten in je agenda.’

10 Gelukstips voor ondernemers

De afkorting uit ‘Geluk is D.O.M.‘ staat voor (Doelen, Oplaadpunten en Mensen). Doelen geven je iets om naar uit te kijken en iets om te doen. Veel mensen leven volgens Van Hees op de automatische piloot en staan te weinig stil bij wat ze gelukkig maakt. Of laten zich vooral leiden door de mening van de buitenwereld.geluk-is-dom-web

“Voor geluk is het belangrijk dat je echt doet wat bij jou past en niet wat je ouders of je vrienden misschien goed of interessant zouden vinden. Je moet dus Doelen kiezen die ertoe bijdragen dat je lekker bezig kunt zijn met dingen die passen bij je interesses, kwaliteiten en omstandigheden. Confucius heeft ooit geschreven: ‘Zoek werk dat je leuk vindt en je hoeft geen dag meer te werken.’

Ontstressen

Oplaadpunten zorgen voor ontstressen, dat je positieve gevoelens ervaart en dat je je je batterij oplaadt, lichamelijk en geestelijk. Vergelijk het met je mobiele telefoon, die moet je ook regelmatig opladen. Vaak plannen we onze oplaadpunten pas in als al het andere ‘werk’ gedaan is, merkt Van Hees op. “In de praktijk betekent dit vaak dat zo’n oplaadpunt, bijvoorbeeld het lezen van een boek of een avondje sporten, in het water valt omdat mensen ‘er niet aan toe komen’.”

 Tenslotte de ‘M’ van mensen: die vormen volgens Van Hees uiteindelijk de belangrijkste bouwsteen voor een gelukkiger leven. “De allergelukkigste mensen onderscheiden zich vooral doordat zij sterke, sociale contacten hebben.”

Sta daarom open voor nieuwe contacten, zegt Van Hees. “Want iedere diepe vriendschap is ooit begonnen met een eerste ‘hallo’. Denk maar eens aan je beste vriend of vriendin, die relatie is ooit ergens begonnen. En als een van jullie niet was begonnen met praten tegen de ander, dan was het nu niet je beste vriend of vriendin geweest.”

Voor de 10 tips: klik hier