Onboarding: van outsider naar insider

Blog van Marieke Hoogenberg, Studelta, maart 2016

Onboarding: van outsider naar insider

Misschien heb je zelf wel eens een ongelukkige start gehad van een nieuwe baan en werd je op je eerste werkdag na een snel voorstelrondje, je computer en werkplek toegewezen. Met een beetje geluk kreeg je nog net een thumbs-up met een ongemakkelijke maar welgemeende glimlach erbij en als je vragen had dat je altijd terecht kon bij…..

Dat vind ik dus echt doodzonde! Tijdens de sollicitatieprocedure heb je elkaar weten te verleiden en wederzijdse verwachtingen gecreëerd. De kandidaat krijgt verwachtingen over de inhoud van de baan, ontwikkelingsmogelijkheden, arbeidsvoorwaarden, sfeer en organisatiebeleid. De werkgever heeft vooral verwachtingen over gedrag en prestaties. Hoe zorg je nou dat je na dit verleidingsspel niet beiden van de koude kermis thuiskomt?

Daarom regisseren we bij Studelta een duidelijke onboarding voor onze nieuwe interne medewerkers. We doen, vind ik, echt ons best om nieuwe collega’s zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen, zodat zij sneller effectief zijn en bij ons willen blijven werken. Onboarding is de combinatie van een warme, degelijke introductie en het leerproces dat een nieuwe collega doormaakt om in zijn rol te groeien. Dit bestaat uit geplande en ongeplande activiteiten die maken dat een nieuwe collega zich steeds meer betrokken voelt. Hierbij een paar van onze peilers en belangrijkste lessen:

  • Zet de toon op de eerste dag: een feestje!
  • Geef een rondleiding in je keuken
  • Schets samen het gemeenschappelijke beeld van succes
  • Geef vanaf dag één verantwoordelijkheid

Lees een toelichting op deze vier punten in het originele artikel.