Is de start-up-cultuur de bedrijfscultuur van de toekomst?

Korte weergave van een artikel van Angelique Slob, gepubliceerd in Management Team, april 2016

Ongelimiteerde vakantiedagen, hackathons, een maand met je team op Bali wonen, zelf je salaris bepalen, een jaar op reis terwijl je op afstand werkt…. je collega’s die overal ter wereld wonen en werken….

Ik zie het allemaal voorbij komen, de “best practises” van de werkplek van de toekomst: een cultuur met heel veel vrijheid, verantwoordelijkheid en transparantie, en waar talenten over de hele wereld wonen en werken. Nee, dit is geen toekomstmuziek meer. Een aantal organisaties, meestal in de start-up scene, creëren heel bewust dit soort culturen. En ja, “toevallig” zijn het heel succesvolle start-ups.

Het lijkt alsof zij de sleutel tot succes hebben gevonden met deze cultuur, soms zonder kantoor en met remote teams, maar altijd met heel veel vrijheid, grote betrokkenheid en veel ondernemerschap. En als zij, met hun coole start-up cultuur zo succesvol zijn, dan moeten we ons toch wel gaan afvragen:

Is de start up cultuur de cultuur van de toekomst? En moeten we allemaal “over” om in de toekomst nog succesvol te zijn?

De opkomst van de start-up cultuur

Kort gezegd is het in deze organisatievorm belangrijk dat medewerkers autonoom zijn, dat er kennis wordt uitgewisseld, dat er een gelijkwaardige relatie is tussen medewerkers en werkgever.

Deze ontwikkeling is zichtbaar in alle organisaties met digitale (kennis)werkers. De afgelopen decennia zien we een geleidelijke verschuiving in arbeidsrelaties naar meer gelijkwaardigheid, meer flexibilisering en meer vertrouwen.
Het verschil is dat deze pioneers niet kiezen voor een geleidelijke verandering, zij kiezen voor een heel andere aanpak. Bij de start van hun bedrijf creëren zij bewust van het begin af aan een cultuur met heel hoge niveaus van transparantie, vrijheid en verantwoordelijkheid.

De visie van de start-ups

Er is een aantal redenen waarom het juist de start-ups zijn die de pioneers zijn van nieuwe manieren van werken en nieuwe organisatieculturen:

  • Elementen als zingeving, vrijheid en werkgeluk worden steeds belangrijker, met name voor innovatieve, hoogopgeleide professionals in het algemeen en voor millenials in het bijzonder.
  • De founders willen een andere cultuur creëren dan de traditionele culturen waar hun vaders and moeders in werkten, en hun bedrijf vormgeven naar hun eigen wensen en ideeën. En wanneer je een bedrijf vanaf de grond opbouwt, kun je het meteen zo vormgeven zoals je wilt.
  •  Een cultuur met veel vrijheid, betrokkenheid en verantwoordelijkheid is het meest effectief voor innovatieve organisaties.

Start-up cultuur de cultuur van de toekomst, niet alleen voor start-ups

Is de start-up cultuur dan de cultuur van de toekomst? Niet voor alle organisaties, zoals bijvoorbeeld een industriële omgeving of een ziekenhuis. Dat spreekt voor zich.

Maar voor bedrijven met digitale werkers zal deze start-up cultuur (in meer of mindere mate) inderdaad de cultuur van de toekomst zijn. Een cultuur met veel vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid is de sleutel tot succes voor organisaties waar innovatieve professionals werken.

Remote teams

Een 100% remote team is niet voor alle bedrijven mogelijk of wenselijk. En dat geldt voor andere elementen van de cultuur. Ieder bedrijf heeft zijn eigen wensen en behoeften waar het gaat om cultuur. Maar het aanpassen aan de wensen van de werknemer van de toekomst is voor iedere organisatie van belang die in 2020 goede mensen wil aantrekken, de competitie een stap voor wil zijn en de beste resultaten wil behalen.

Want de succesvolle start-ups zijn een bedreiging voor de toekomst van bestaande organisaties. Niet alleen waar het gaat om het behalen van de beste resultaten in de markt, maar zij zetten tegelijk een nieuwe norm waar het gaat om het aantrekken van de beste talenten. 

Want waar dit soort culturen vandaag nog de uitzondering zijn, zijn zij morgen misschien wel de norm.

Angelique Slob is Chief Happiness Officer bij pinq Consult. PinQ consult helpt bedrijven met het managen van de Future of Work en met de transitie van old school werkgeverschap naar de organisatie cultuur van de toekomst: transparante culturen met veel vrijheid en verantwoordelijkheid en waar talenten locatie-onafhankelijk werken.

Bron: klik hier