Hoe word je gelukkig op het werk?

Loeka Oostra op MT.nl interviewt Onno Hamburger. ‘Het is vooral belangrijk dat er een onderscheid wordt gemaakt door werkgevers tussen plezier en geluk. Plezier maakt medewerkers kortdurig gelukkig, wat voor heel even fijn is maar het levert geen voldoening op. Geluk heeft meer te maken met voldoening, het gebruiken van je talenten en het bijdragen aan een groter geheel binnen het team.’

Iedereen streeft ernaar, maar weinigen hebben het écht: geluk op de werkvloer. Hoe krijg je het? Gelukscoach Onno Hamburger legt uit.

Om direct maar met dé vraag in huis te vallen: hoe is geluk op de werkvloer te behalen?

‘Het ligt natuurlijk niet voor het oprapen: je moet er wel echt zelf iets voor doen. Dat is dan ook direct de eerste tip die ik mensen geef die mij bij een cursus volgen. Veel mensen zijn ongelukkig, maar leggen alle redenen buiten zichzelf. Ze trekken zich bijvoorbeeld heel veel aan van een vervelende collega, of regels die hen tegengehouden. Ook kunnen veel mensen slecht met kritiek omgaan. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen daden, word je uiteindelijk gelukkiger. Focus je constant op zaken die buiten jezelf liggen en waar je dus niks aan kunt veranderen, dan kun je je eigen geluk niet veranderen.’

Dat klinkt wel heel voor de hand liggend

‘Ja, maar geluk is ook niet ontzettend moeilijk: mensen weten alleen niet goed hoe ze het kunnen bereiken op de werkvloer. Wie gelukkig wil worden op zijn werk, zal eerst een aantal basisstappen moeten doorlopen. Zo moet iemand zichzelf heel goed leren kennen, om te weten waar je kwaliteiten liggen, hoe die te benutten zijn in het team waarin je werkt en wat de dingen zijn waar jij energie van krijgt in het werk dat je doet.’

‘Een volgende stap is om niet alleen dit soort dingen, maar ook de minder fijne dingen te leren uitspreken naar collega’s en leidinggevenden. Door samen een goede sfeer te creëren en te weten wat je aan elkaar hebt, is de eerste stap naar geluk al gezet.’

Lees verder op MT