Ritme, gezond eten en bewegen: zo blijf je thuis mentaal gezond

We zitten massaal thuis in onzekere tijden. Sociale agenda’s raken leeg en uitgaan zit er ook niet in. Goed tegen de verspreiding van het coronavirus, minder voor onze mentale gezondheid. Hoe zorg je dat je thuis mentaal gezond blijft, en de muren niet op je afkomen? Drie psychologen geven tips.

Er zijn verschillende redenen waarom quarantaine je stemming kan beïnvloeden, vertelt psycholoog Najla Edriouch. Ze werkt op het Centrum Adolescentenpsychiatrie en geeft op haar YouTube-kanaal tips over psychologie: “Mensen hebben behoefte aan sociale contacten. Het feit dat je dat moet beperken, kan mentale problemen triggeren.”

“Je ervaart nu dat het leven niet altijd stabiel is. Dat zijn we niet gewend in Europa”, vertelt GZ-psycholoog Azadeh Rezamand, gespecialiseerd in psychotrauma. Ze legt uit: “We zijn bang voor onzekerheid en focussen op stabiliteit en vasthouden aan wat we hebben. We denken aan onszelf, geld en de toekomst. En worden nu geconfronteerd met onzekerheid en angst, die horen ook bij het leven.”

Ritme

Hoe blijf je mentaal gezond? Allereerst: geef structuur aan je dag. “Sommigen blijven de hele dag Netflixen. Maar ritme is enorm belangrijk”, vertelt Edriouch. “Sta op tijd op en ga op tijd naar bed. Leef alsof je naar je werk of school gaat. Douche, poets je tanden, draag normale kleding en neem tijd voor een koffie- of lunchpauze.” En vergeet niet op tijd te stoppen met werken.

“Als je geen kantoortje thuis hebt, kies dan een plek in je huis voor werk”, legt universitair hoofddocent psychologie Jessica de Bloom van de Rijksuniversiteit Groningen uit. “Geen werk te doen? Zie de tijd die je nu hebt als uitdaging: leer iets waar je anders nooit tijd voor hebt of lees boeken die je altijd al wilde lezen. Je competent en nuttig voelen, zorgt voor een beter psychologisch welbevinden.”

De andere 2 tips lees je hier.

Bron