7 bronnen van werkplezier voor meer geluk op het werk

Op basis van interviews met meer dan 1.000 werknemers blijkt dat er in totaal zeven basisprincipes zijn die van invloed zijn op geluk op de werkplek. Niet alleen voor werknemers maar ook voor werkgevers heeft geluk op het werk voordelen. Gelukkig werken zorgt namelijk voor minder ziekteverzuim en voor betere prestaties. 

De zeven bronnen van werkplezier staan beschreven in een artikel dat op Managersonline.nl werd gepubliceerd. 

Zeven bronnen van werkplezier

Veel medewerkers brengen meer tijd op het werk door dan met vrienden of partners. Een goede reden om ervoor te zorgen dat die werktijd zo plezierig mogelijk is. Uit kwalitatief onderzoek is gebleken dat er in totaal zeven basisprincipes bestaan die van invloed zijn op de beleving van plezier op de werkvloer.

Ine Maris, consultant bij trainingsadviesbureau Moovs en verantwoordelijk voor het trainingstraject ‘de zeven bronnen van arbeidsvreugde’ vertelt: “Het programma is ontwikkeld door Kees Kouwenhoven. De zeven aspecten zijn tot stand gekomen door in gesprekken met meer dan 1.000 medewerkers te informeren naar waar zij plezier aan beleven tijdens het werk. Uit al deze ervaringen en meningen bleek dat er in totaal zeven basisaspecten zijn die van invloed zijn op plezier in een werkomgeving.”

De zeven bronnen van arbeidsvreugde

1. Fysiek welbevinden: voldoende inkomen, gezond en veilig voelen
2. Collegialiteit: werkrelaties, groepsgevoel
3. Waardering en vertrouwen: ruimte om te handelen en waardering krijgen
4. Goede prestaties: resultaten bereiken
5. Groei: individuele talenten ontwikkelen of anderen coachen en ondersteunen
6. Werken met hart en ziel: authenticiteit
7. Hogere zingeving: iets kunnen betekenen voor anderen

Lees in het artikel hoe de invulling van de zeven aspecten verschilt per beroep en per werknemer.