Tips voor meer werkplezier die je nog niet kent

Tips voor meer werkplezier die je nog niet kent

Werken voor het geld is passé. Je werk mag wel wat meer opleveren dan alleen die goed belegde boterham. Voldoening bijvoorbeeld. Je brengt er tenslotte heel wat kostbare uren door. Werken kan een grote bron van energie en geluk zijn. En daar heb je zelf invloed op. Zoals je hieronder ziet, loont het om te investeren in je werkplezier.

Als jij je werk leuk vindt:
– Presteer je beter
– Krijg je een goed gevoel over jezelf
– Ervaar je minder stress
– Kan je meer aan
– Hou je energie over voor thuis
– Gaat alles voor je gevoel makkelijker
– Ervaar je meer geluk in je leven.

Doe daarom je voordeel met onderstaande tips en vergroot jouw plezier in je werk.

1. Weg met dat woordje ‘moeten’
Dingen die moeten voelen als een last. Zijn jouw ‘moetjes’ belangrijk voor het realiseren van je werkdoelen? Bedenk wat écht zinvol is, dan kan je jouw kostbare tijd beter verdelen. Daarnaast helpt het als je die belangrijke taken niet meer moet, maar mag of wil van jezelf. Dan sta je er minder oordelend tegenover.

2. Investeer in leuke collega’s
Het hoeft bij jou thuis geen zoete inval van collega’s te worden. Maar socialize wel met de mensen die je vaak tegenkomt in je werk. Door even te buurten aan het koffieautomaat of samen te lunchen. Toon oprechte interesse en maak verbinding. Fijne werkrelaties hebben veel invloed op hoe jij je voelt als je ’s ochtends naar je werk gaat.

3. Stel positieve doelen
Zijn jouw doelen iets wat je wilt bereiken? Of juist iets wat je wilt vermijden? Hoe je doelen formuleert, maakt een wereld van verschil. Van een positief doel krijg je energie en zin. Zeg dus bijvoorbeeld niet: ‘Ik wil ’s avonds niet meer piekeren over mijn werk.’ Wel: ‘Ik wil mijn werk op het werk laten.’

4. Weet waarom je werkt

Denk eens na over de dieperliggende drijfveren voor je werk. Wil je bijvoorbeeld mensen helpen, jezelf ontwikkelen, onafhankelijk zijn? Betekenisvol werk geeft veel voldoening. Onderzoek ook hoe je gebruik kan maken van het beste in jou, zodat je meer je ei kwijt kan in je werk. Hoe kan je jouw talenten en kwaliteiten inzetten en jezelf ontplooien?

5. Reken af met dat gepieker
Zorgen over het werk beheersen vaak onze gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld over fouten maken, ontevreden klanten of die krappe deadline. Daardoor vergeten we in het hier en nu te leven. Op zulke momenten is het goed om te bedenken wat voor jou écht belangrijk is. Zoals de mensen om wie jij geeft en die om jou geven. Zijn die werkzorgen het dan wel waard om je druk om te maken? Relativeer!

6. Laad bewust je batterij op
Er mag in je werk best veel van je gevraagd worden, mits daar voldoende energiebronnen tegenover staan. Je presteert beter en hebt meer plezier in het werk als je regelmatig ontspant. Pak die relaxmomenten niet alleen in je vrije tijd, maar ook op het werk. Door een rondje te lopen (liefst buiten!), een praatje te maken of muziek te luisteren.

7. Vier je successen
Mooi resultaat behaald? Waarschijnlijk liggen er bergen werk op je te wachten, waardoor je er nauwelijks bij stilstaat. Las daarom regelmatig een moment in om terug te blikken op wat goed gaat. Voor een gezonde dosis inspiratie en motivatie. Successen vier je bij voorkeur samen met je collega’s.

8. Bijt door de zure appel heen
Iets waar je tegenop ziet stel je liever uit. Voordat je het weet maak jij je er wekenlang druk om, terwijl de klus in een middagje geklaard is. Ondertussen heb je het in je hoofd heel groot gemaakt en baal je van jezelf. Pak die vervelende klus daarom nú aan en geef hem niet de kans om in je hoofd rond te gaan dolen.

#9. Bewaak je balans
Het vreselijk druk hebben en toch vitaal zijn? Het kan. In dat geval staan je werkdruk en energiebronnen met elkaar in verhouding. Is dit uit balans, kijk dan of je vaart kan minderen. Ga het gesprek aan en leg uit dat je de werkdruk niet kan waarmaken. Of bespreek hoe je meer energie van je werk kan krijgen.

10. Maak het jezelf behaaglijk
Op een ‘huiselijke’ werkplek is het prettig vertoeven. Denk aan een paar plantjes, een lekker geurtje en spullen die je vrolijk stemmen of inspireren. Ook een opgeruimde werkplek geeft een fijn gevoel. Zit je met je rug naar de deur of het raam? Ons oerinstinct wordt daar onrustig van, dus kijk of jij je bureau kan verplaatsen.

11. Draai aan de knoppen
Is je werk het niet (meer) waard om ’s ochtends voor uit bed te komen? Bedenk hoe je het wél uitdagend kan maken. Bijvoorbeeld door een nieuw project op te pakken, een idee uit te werken of taken van een collega over te nemen. Iets waar jij je tanden in kan zetten. Daar krijg je beslist weer zin van.

12. Werk aan je employability
Baanzekerheid bestaat niet meer, maar op werkzekerheid heb je wel degelijk invloed. Je wordt duurzaam inzetbaar als je jouw talenten versterkt. Tenslotte neem je die talenten altijd met je mee. Door te investeren in jouw ontwikkeling, ga je beter presteren in je huidige werk. En je bent aantrekkelijker voor nieuwe werkgevers als je van baan moet of wil veranderen.

13. Neem actie op je dromen
De klok tikt. Die tijd krijg je nooit meer terug. Nú is het beste moment om je dromen waar te maken. Je weet immers niet of het in de toekomst ook nog kan. Blijf daarom niet hangen in de sleur van de dag, maar kom uit je comfortzone en ga voor wat jij écht wilt.

 

Bron