De 6 grootste misverstanden over zelfsturing

Deel van het artikel op MT.nl van Amanda van Diemen, juni 2016. Amanda van Diemen is specialist in business development en werkt bij coachings – en trainingsinstituut Finext, dat zelfsturing sinds 1999 in de praktijk brengt. In 2013 werd het bedrijf door MKB Krachtcentrale uitgeroepen tot ‘slimste bedrijf van Nederland’.

De 6 grootste misverstanden over zelfsturing

Zelfsturing is een ‘hot’ item, maar veel organisaties branden hun vingers er liever niet aan. Onterecht, aldus zelfsturingsexpert Amanda van Diemen.

Uit onderzoek blijkt dat sturen op resultaat significant succesvoller is dan sturing op de processen die naar resultaat moeten leiden.
Voor veel organisaties is verandering naar een zelfsturende organisatie eng: het brengt onzekerheden, onduidelijkheden en de nodige misvattingen met zich mee.

6 grootste misverstanden over zelfsturing

En dat onontgonnen gebied brengt in de prakijk van alledag veel verkeerde aannames en misvattingen met zich mee. De zes grootste misverstanden over zelfsturing zijn:

  1. ‘Bij zelfsturing is de organisatie out-of-control’.
  2. ‘Zelfsturing is alleen mogelijk met volwassen teams’
  3. ‘Zelfsturing is alleen geschikt voor mensen/organisaties met een hoog opleidingsniveau’
  4. ‘Bij zelfsturing is de kans op een burn-out groter’
  5. ‘Zelfsturing is efficiënt’
  6. ‘Bij zelfsturing werk je minder hard’

Lees een toelichting op deze misverstanden in het originele artikel,

Hou je doel scherp

Zelfsturing is geen doel op zichzelf, maar een middel om tot het doel te komen van meer wendbaar en adaptief handelen. Het doel om sneller te kunnen inspringen op marktontwikkelingen en beter te kunnen beslissen. Pas niet sec een managementtrucje toe en laat je niet teveel afleiden van andere leuke dingen: hou je doel scherp, zowel op organisatieniveau als op individueel niveau.

Bron: klik hier