De markt voor geluk

 Artikel van Peter Olsthoorn op Intermediair.nl, juni 2016. Interview met Guy van Liemt van EHERO: de Erasmus Happiness Economics Research Organisation. Is geluk, ook op de werkvloer, maakbaar? 

De markt voor geluk

Na de Chief Happiness Officer duikt nu ook de naam van de vibe manager regelmatig op. Is ons (werk)geluk echt zo maakbaar?

De term vibe manager werd recent opgeworpen door de NRC, die het weer had overgenomen van Fast Company, het Amerikaanse periodiek van de heilige start-upcultuur. Kern van het verhaal: ‘Everyone on board should love what they do.’ De vibe manager doet denken aan de Chief Happiness Officer waar we twee jaar geleden over schreven, maar sindsdien niet veel meer van hebben gehoord. Hebben we het hier over vlug verdampende modewoorden, of is er daadwerkelijk plaats voor deze geluksmanagers op de werkvloer?

De opleidingen ervoor zijn in elk geval springlevend, getuigt Het Rendement van Geluk, een Executive Program van zeven modules van twee dagdelen, voorafgegaan door de tweedaagse Masterclass Grondslagen van Geluk. Dit basale geluk is al bereikbaar voor een kleine 2.000 euro, het ultieme geluk van het Executive Program vergt slechts 6.000 euro extra. Voor acht mille ben je de bezitter van een ‘deelnemerscertificaat’.

Chief Happiness Officers en vibe managers: is ons (werk)geluk echt zo maakbaar?

In drie jaar tijd namen (slechts?) vijftig personen deel aan de leergang. Is het initiatief daarmee wel geslaagd? Jazeker, zegt programmaleider en bedrijfseconoom Guy van Liemt. ‘We kiezen voor kleine groepen en zijn gegaan van één naar twee programma’s per jaar, dus er is voldoende belangstelling. Aan de masterclass Grondslagen van Geluk doen circa 45 mensen per jaar mee. Ook zijn we net gestart met een nieuw programma “Sturen op Geluk in het publieke domein”. Vergeet niet dat geluk, zeker in een economische context, een relatief nieuw onderwerp is.’

Op de opleidingen komt divers volk af: ‘Van CEO’s en bestuurders bij organisaties – zowel profit als non-profit – tot ondernemers, zorgprofessionals, communicatieprofessionals, HR-directeuren en adviseurs van deze groepen.’ Accountants kunnen er punten voor hun verplichte Permanente Educatie mee scoren. Ook zij zijn wellicht niet langer gelukkig met louter kloppende grootboeken.

Lees de rest van het artikel hier.