Bevlogenheid is eindig. Het blijft alleen bestaan als er groei is.

Martine de Troije interviewt Michael Pilarczyk in het kader van de Week van de Bevlogenheid, 4 t/m 8 juni 2018. “Bevlogenheid, gedrevenheid en passie blijven alleen bestaan als er groei is, als je nieuwe dingen blijft ontdekken en doen. Om mensen die voor je werken in die flow te houden, moeten ze uitgedaagd worden. Anders wordt het lamlendig wat zich uit in verveling.”

Michael Pilarczyk (47) droomde er als kind al van om bij de radio te gaan. Hij werd DJ voor Veronica en Radio 538, tv- presentator, multimiljonair en een succesvol zakenman. Een paar jaar geleden richtte hij de Mastermind Academy op. Als inspirator, schrijver en spreker op het gebied van bewustzijn, persoonlijke ontwikkeling, zingeving en zakelijk succes, begeleidt hij mensen om de beste versie van zichzelf te worden en het maximale uit dit leven te halen.

Maak het verschil!

‘Bevlogenheid is dat je iets met passie en volle overtuiging doet. En dan maakt het niet uit wat het is. Als je iets met heel veel liefde doet, maak je daarmee altijd het verschil, in je wereld, in je leven. Zo simpel kan het zijn. Ik merk het vaak in restaurants of op terrassen, waar ik mensen tref die hun werk echt vanuit passie doen. Puur omdat ze het fijn vinden om anderen te bedienen. Het is hun vak. Dit is wat ze moeten doen. En dan heb je ook mensen die in de bediening werken, alleen om geld te verdienen en het is dan toevallig de bediening geworden. Dat zijn ook vaak de mensen die de verkeerde wijn serveren of vergeten wat je besteld hebt. Gewoon niet betrokken bij wat ze aan het doen zijn en geen enkele verbinding maken met de persoon voor wie ze bezig zijn. Een compleet andere beleving. In de horeca geef je fooi aan iemand door wie je prettig geholpen wordt. Zo werkt het. Je krijgt de waardering voor de oprechte betrokkenheid en passie waarmee je de dingen doet.’

Stel jezelf de juiste vragen

‘Het is een feit dat mensen door angst in werk blijven hangen, ook al vinden ze die baan niet leuk. Je kunt dit doorbreken allereerst door je bewust te worden van jezelf en jouw denkpatronen. Vraag jezelf eens af: hoeveel zekerheid geeft deze baan mij nou eigenlijk? Als ze je morgen ontslaan dan is die zekerheid ook weg.

Nog een vraag: als dit me niet gelukkig maakt waarom blijf ik dit toch doen? Wat moet er dan gebeuren om die stap wel te zetten? Je wilt wel iets anders met je leven, maar bent bang dat het niet lukt. Als je bij voorbaat al denkt dat het je niet lukt, dan moet je het niet doen. Maar dan ook niet meer zeuren, vind ik. Je hebt je keuze gemaakt. Zolang je jezelf dit soort vragen stelt ben je niet overtuigd van je eigen kunnen, heb je te weinig eigenwaarde en is die bevlogenheid er niet. Bevlogenheid betekent dat je bijna naïef besluit om per direct op te stappen en iets anders te gaan doen. Het is te vergelijken met een spontane verliefdheid. Je wordt betoverd en die betovering geeft je een kracht dingen te doen die je anders nooit zou kunnen doen en die je met je ratio niet kunt beredeneren.

Bevlogenheid en passie kunnen negatieve denkpatronen doorbreken, waardoor je toch stappen gaat zetten. Dit kan doordat je ineens door iets of iemand geraakt wordt of vanuit een diep innerlijk verlangen.

Helaas worden de meeste mensen gedreven door angst, een zelfgecreëerde gedachte waarbij de aandacht gericht is op alles wat mis kan gaan. En dan kan er geen bevlogenheid bestaan. Succesvolle mensen worden niet gedreven door angst.’

Succes is geen doel op zich

‘Uit onderzoek blijkt dat maar 11 op de 100 mensen een soort van richting in hun leven schijnen te hebben, waarvan slechts 3% een heel concreet doel. Dus 89 % van de mensen doet maar wat. Ze hebben een baan waar ze een beetje zijn ingerold. Er is een relatie tussen het hebben van een doel en bevlogenheid. Je kunt namelijk pas bevlogenheid hebben als er een doel is. Als je weet waar je voor gaat.

Er komen veel mensen bij me die zeggen dat ze een bedrijf willen beginnen en heel succesvol willen zijn, maar geen idee hebben waarin. Ze weten niet wat ze leuk vinden. Als je moet gaan zoeken naar waar je passie ligt, tja dat vind ik een lastige. Volgens mij werkt dat ook niet. Je vindt iets leuk, je bent gedreven en vindt je werk zo leuk dat je daar zeven dagen per week voor in de weer bent. En wordt er uiteindelijk succesvol in. Succes is geen doel op zich. Het financieel resultaat is de beloning voor jouw toegevoegde waarde.

Verder stellen mensen ook te grote levensvragen als: wat is mijn levensdoel? Toen ik dertien was wilde ik bij de radio. Dat was mijn passie. Ik was bevlogen en gedreven. Ik speelde thuis radio alsof ik al in de studio zat en een paar later was het ook zo. Maar van de een op andere dag had ik er geen zin meer in. Daarna wilde ik een televisiebedrijf beginnen, jaren zeilen, een boek schrijven en nu ben ik spreker en geef les. Doelen veranderen gedurende je leven. Er is niet maar één levensdoel.’

Wat zijn jouw kernwaarden?

‘In de tijd van Mediagroep was ik meer een leider dan manager. Een leider weet waar hij naartoe gaat en heeft visie en een manager beheerst het proces. Een goede leider kan met passie en bevlogenheid vertellen, emotie delen waardoor iedereen achter hem aanloopt. Of iemand bevlogen is, weet je al binnen tien seconden. Bij het voorstellen weet je het al. Hoe iemand kijkt, praat, de energie die iemand uitstraalt. Je voelt het! Hoe je als leider die bevlogenheid bij je mensen op peil houdt? Door ze aandacht en waardering te geven. Aandacht op ieder niveau. Vraag eens hoe het thuis is en stel je daarvoor open. Zorg dat je leuk en gevarieerd werk blijft houden en geef mensen de mogelijkheid te kunnen groeien voor wie daar behoefte aan heeft.

Vroeger was het heel normaal om dertig jaar voor dezelfde werkgever te werken. Onze generatie wisselt al drie of vier keer van baan en ik denk dat de jonge kids van tegenwoordig misschien wel zeven of acht verschillende dingen gaan doen in hun leven. Helaas is ons schoolsysteem niet gericht op talentontwikkeling. Ik vind dat het moet veranderen, maar de meerderheid van de leraren houdt het in stand, zoals het nu is. Wij nemen kinderen al hun creativiteit af. Beperken ze in het ontdekken van hun talenten, ze moeten allemaal hetzelfde worden. We stoppen ze eerst in hele kleine doosjes en dan kunnen ze kiezen wat ze later moeten doen. Maar als je eerst 90% van alle keuzemogelijkheden al hebt afgeschaft hoe kan je dan verwachten dat ze uit die overige 10% kunnen kiezen. Vraag kinderen naar wat ze echt leuk vinden. Wat zijn je kernwaarden? Wat vind je belangrijk? Als vrijheid jouw kernwaarde is, zal het niet werken om voor veertig uur op een kantoor te gaan zitten.’

Trots & bevlogen

‘Bevlogenheid is eindig. Bevlogenheid, gedrevenheid en passie blijven alleen bestaan als er groei is, als je nieuwe dingen blijft ontdekken en doen. Om mensen die voor je werken in die flow te houden, moeten ze uitgedaagd worden. Anders wordt het lamlendig wat zich uit in verveling. Als 80% van werkend Nederland bevlogen en trots is, dan hebben we veel meer blije mensen, niet 1 miljoen burn-outs. Mensen doen dingen die ze leuk vinden, waar ze energie van krijgen. Ze voelen zich fijner en onze samenleving wordt daardoor stukken aangenamer!’

Bron