Verdiepingsdag Werkgeluk op 2 juni 2022!

Vanuit het HappinessBureau organiseren we al ruim vijf jaar de opleiding Werkgelukdeskundige en regelmatig krijgen we de vraag naar verdieping op de opleiding. Daarom organiseren we sinds 2021 elk jaar een Verdiepingsdag Werkgeluk. Op 2 juni 2022 is de tweede editie, bedoeld voor iedereen toe is aan verdieping op het thema Werkgeluk en uitwisseling met gelijkgestemden.

De verdiepingsdag is van 9.30 tot 16.30 uur en wordt gehouden bij De Hooge Woning in Zoetermeer (adres: Voorweg 109, 2716 NH Zoetermeer). De kosten bedragen euro 495,- (ex btw) en je kunt je aanmelden via het formulier onderaan deze pagina. Heb je de opleiding Werkgelukdeskundige bij het HappinessBureau gevolgd of aan een van de hogescholen Fontys, Saxion, Leiden of Hanzehogeschool Groningen dan krijg je euro 100,- korting en betaal je slechts euro 395,- (ex btw).

Bonus! Als je je voor deze verdiepingsdag aanmeldt krijg je als bonus één maand gratis toegang tot onze Happy100AtWork site (met meer dan 100 ideeën, tips, (kaart)spellen, filmpjes, oefeningen, werkgeluk-boosters, e-books en presentaties die helpen werkgeluk in organisaties (verder) te vergroten).

Tijdens de verdiepingsdag hebben we een aantal interactieve en inspirerende sessies gepland door experts op verschillende werkgelukgebieden, een praktijkvoorbeeld en delen we de resultaten van ons jaaronderzoek 2022. Daarnaast is er natuurlijk ruimte om andere Werkgelukdeskundigen en CHO’s te ontmoeten en ervaringen te delen. Hieronder vind je meer informatie over de sessies:

Aantrekkelijk werkgeverschap en het binnenhalen en behouden van talenten” (Rein de Cooman, doctor in de psychologie en hoogleraar aan de Faculty of Economics en Business van de KU Leuven)

Rein De Cooman inspireert ons met wetenschappelijk onderbouwde ideeën betreffende employer branding en candidate experience.  Of, hoe kun je werkgeluk ook buiten de organisatie uitstralen en overbrengen? Wat levert het op om niet alleen breed te werven en passend te selecteren, maar ook een goede indruk achter te laten? Zowel bij de nieuwe medewerkers, die daardoor gelukkig starten en snel settelen in de organisatie, als bij de sollicitanten die het net (nog) niet haalden of toch een ander aanbod aanvaardden. Een goed uitgewerkt employer brand en een geluksbeleving tijdens de eerste contacten kan van hen een tevreden kandidaat maken. Eentje die nog van zich laat horen, die positief spreekt over de organisatie en die een ambassadeur wordt voor je werkgeversmerk. Je vindt hier meer informatie over Rein’s onderzoeken in het domein van organisatiegedrag en HRM. Na haar presentatie gaat Rein in gesprek over de ervaringen van de deelnemers met employer branding en (de beste) candidate experience.


Gelijkwaardig overleg en gedragen besluitvorming – We gaan CONSENT! ” (Baudy Wiechers, auteur van o.a. het boek ‘Besluit met CONSENT’ en Trainer CONSENT-methode)

Heldere communicatie en een gelijkwaardige werksfeer creëren draagvlak. Dit levert betrokken en actieve medewerkers en collega’s op die met plezier hun werk doen. Maar hoe laat je medewerkers meedenken en meebeslissen zonder te verzanden in eindeloos (werk)overleg? 

In deze interactieve sessie krijg je handvatten, een stappenplan en tips over hoe je succesvol afspraken maakt en besluiten neemt in jouw organisatie. Hoe elk individu gezien en gehoord wordt en met haar kennis bijdraagt aan betere beslissingen in de organisatie. Besluiten die vervolgens beter uitgevoerd worden omdat de betrokkenen volledig zijn meegenomen in het proces en in de besluitvorming. 

De sessie is zoals de CONSENT-methode is. Dus niet teveel praten over de methodiek maar het oefenen, ervaren en voelen in de praktijk wat het doet en hoe het werkt. Door goed naar elkaar te luisteren, voldoende informatie te verzamelen om een gezichtspunt te vormen en vervolgens met consent een besluit te nemen. 

We gaan de methode doen! Na de ervaring is er ruimte om vragen te stellen over de methodiek. Achterover leunen is er niet bij in deze sessie ;).


Werkgeluk bij Incotec” (Mendy Steltenpool, HR manager en werkgelukdeskundige bij Incotec Europa)

Waarom blijven mensen bij de ene organisatie jarenlang met volle overgave hun werk doen, en is een andere organisatie vaak de springplank naar iets beters? Of – erger nog – de plek waar ontevreden werknemers niet vertrekken om elders hun heil te zoeken, maar blijvend en collectief de cultuur negatief beïnvloeden. Iedereen weet dat binden en boeien randvoorwaarden zijn voor een langdurige en gezonde arbeidsrelaties, maar toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Aan de andere kant is het fenomeen life time employment misschien niet meer van deze tijd, en is er soms ook echt geen match meer tussen organisatie en medewerker. Wat te doen? En daar hebben we het antwoord: Werkgeluk. Met als voordeel dat gelukkige mensen langer leven, minder stress ervaren, minder vaak ziek zijn en meer plezier ervaren.

Mendy Steltenpool introduceerde Werkgeluk 3 jaar geleden bij haar bedrijf Incotec. In haar presentatie gaat zij niet alleen in op de belangrijkste redenen om met werkgeluk aan de slag te gaan, maar deelt ze ook praktische tips en handreikingen. Mendy publiceert regelmatig over werkgeluk en is veel gevraagd gastpreker over dit onderwerp.


Veerkracht, Presteren, Bevlogenheid en Talentgericht leiderschap” (Jessica Kruijssen en Lucas Swennen, HappinessBureau)

In het jaaronderzoek 2022 van het HappinessBureau keken we deze keer naar de (samenhang tussen de) volgende vier onderwerpen: Veerkracht, Presteren, Bevlogenheid en Talentgericht leiderschap. Wat kwam daar uit? Talentgericht leiderschap is de ‘winnaar’ van dit onderzoek. Het is een voorspeller van bevlogenheid en een voorspeller van meer werkgeluk. Medewerkers van een leidinggevende die hen helpt om hun talenten en kwaliteiten te ontwikkelen en in hun werk te benutten, zijn meer bevlogen en gelukkiger dan medewerkers zonder zo’n leidinggevende.

Talentgericht leiderschap is echter geen vanzelfsprekend in organisaties. Sommige leidinggevenden benutten ten volle hun eigen talenten en sterke punten en laten ook hun medewerkers en team hierin groeien, terwijl anderen daar helemaal geen aandacht aan besteden. Ze laten daarmee veel potentieel in de organisatie onbenut.

Jessica en Lucas nemen je tijdens hun sessie mee in de uitkomsten van het onderzoek en hoe je Talentgericht leiderschap in de praktijk kunt vormgeven.


Je kunt je aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Kijk ook nog even naar de annuleringsvoorwaarden die daaronder staan.

=

Binnen enkele uren na verzending van dit formulier ontvang je een ontvangstbevestiging in je mailbox. Heb je deze niet ontvangen? Controleer dan je spambox of stuur een e-mail naar info@happinessbureau.nl. Een aantal e-mailproviders, waaronder Gmail, Hotmail en Livemail, accepteert namelijk niet altijd automatisch gegenereerde ontvangstbevestigingen.

Annuleringsbeleid

Deelname aan de Verdiepingsdag Werkgeluk kan kosteloos worden geannuleerd tot 4 weken voor aanvang. Er geldt 50% restitutie tot 2 weken voor aanvang en daarna is er geen restitutie meer mogelijk.