Evangelie van de gelukkige werknemer

Artikel van Jurriaan Nolles, verschenen in de Volkskrant in maart 2016

Evangelie van de gelukkige werknemer

Vijf tips van professionals

Geluk is goud waard, ook op de werkvloer. Toch is het niet iedereen gegeven. Jammer, want tevreden personeel produceert meer en is gezonder. Een stappenplan naar arbeidsvreugde.

Werk maakt lang niet altijd gelukkig. De een heeft last van stress, een ander voelt zich niet uitgedaagd. Sommige werknemers vervelen zich zelfs dood op de werkvloer. Toch is er steeds meer bewijs dat gelukkige werknemers beter presteren en zich minder vaak ziek melden. Bovendien blijkt de winst van tevreden werknemers uit de omzetcijfers van ‘gelukkige’ bedrijven.

Een belangrijke voorwaarde voor geluk op het werk is natuurlijk een fijne baan. Maar werknemers kunnen hun werkgeluk ook zelf verhogen. Maurits Bruel (schrijver van De Geluksfabriek en verbonden aan EHERO, het instituut gelukseconomie van de Erasmus Universiteit) en Aukje Nauta (organisatiepsycholoog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam) geven Vijf tips. Beiden spraken over werkgeluk op een congres van Oval, de brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid.

1. Besef de betekenis van je werk

2. Aan routine heb je niks

3. Zorg ervoor dat je elke dag iets afmaakt

4. Doe waar je goed in ben

5. Doe iets voor een ander

Lees een toelichting op de tips in het artikel.

Maar wat nou als het echt niet lukt om gelukkig te worden? ‘Start niet gelijk een bed and breakfast in Frankrijk. Wees niet te radicaal’, zegt Bruel. ‘Er is meer dan alleen werk: Je leven moet in balans zijn.’

‘Voordat je je baan opgeeft, probeer eerst wat minder dagen te werken, zodat er nog tijd is voor activiteiten die je leuk vindt en waar je misschien een carrière van zou willen maken.’

En als het werk nou écht niet leuk is, moet je jezelf dat volgens Bruel niet kwalijk nemen. Je kunt de kwaliteiten hebben om iets goed te doen, maar dat betekent niet dat je er een passie voor hebt. Een wereldverbeteraar wordt misschien nooit gelukkig in de fastfoodsector. Iemand die graag mensen om zich heeft, maar altijd alleen werkt, ook niet. ‘Blijf dan niet denken: als ik echt mijn best doe, moet het lukken. Soms past een baan gewoon niet bij je persoonlijkheid.’

Bron: klik hier