Lastige collega? Het is maar hoe je er zelf naar kijkt

Joyce Hardholt op sn.nl., januari 2016. Van je collega’s moet je het maar hebben. Je brengt tenslotte heel wat tijd met ze door. Kun je jouw collega’s (soms) ook achter het behang plakken? Met deze zeven tips verbeter je de sfeer op het werk en krijg je een positieve invloed op de mensen om je heen. Je zult zien, met een beetje aandacht wordt zelfs een vervelende bromvlieg een sociale vlinder!

1. Koester de leukerds
Mensen die je werk leuker maken zijn ontzettend waardevol. Vertel hun eens dat ze zo’n goede collega zijn. Haal de band aan door de ander te vertellen wat je in hem waardeert. Dat maakt de samenwerking nóg leuker. En dan raakt een lastige collega je minder. Want: als je in een lekker warm bad zit, merk je een koude douche amper. Houd de leukerds dus te vriend!

2. Neem de regie
Stel je collega is een enorme opschepper. Dat is jouw perceptie van de ander. Misschien vindt een andere teamgenoot hem wel prettig zelfverzekerd. En dat arrogante type kan jou maar een neuroot vinden. De moraal van het verhaal? Een nare collega is alleen vervelend voor wie er last van heeft. Dat geeft jou de macht om lastpakken minder vervelend te maken. Door je eigen visie en gedrag te veranderen. In de volgende tips lees je hoe je dat doet.

3. Druk jezelf glashelder uit
De basis van elke goede (werk)relatie? Helder en concreet communiceren! Spreek uit wat je van je collega verwacht. Maak samen duidelijke afspraken en bewaak je grenzen. Ben je een gevoelsmens en klinkt dit je te afstandelijk? […]

Voor de rest van het artikel: klik hier